“ 30 Jaar geleden zag ik m alleen op vakantie in Spanje, 20 jaar geleden speciaal ervoor naar de Biesbosch, 2 jaar geleden nog zeldzaam in het Lauwersmeergebied en nu iedere dag een Cetti's Zanger! ”
Datum: 02 juli 2015
Vandaag besloot ik, vanwege de hitte, niet in het open veld vogels te gaan kijken, maar tussen de bomen van het Veenkloosterbos.
Rond 13:00, net toen ik de toegang naar het bos binnenliep, ging mijn telefoon af.
Het was om die reden dat ik niet verder ging, maar al bellend wat bleef rond dralen in het nog open gedeelte. Met in de ene hand mijn telefoon en in de andere mijn kijkertje, was ik op twee fronten actief.
Het is niet al te sympathiek naar je gesprekspartner toe, als je tijdens de conversatie tevens met andere zaken bezig bent, maar als je mij in de natuur los laat, moet ik alles wat beweegt checken. Dat zit er nu eenmaal in.
Eerst ontwaarde ik, terwijl het gesprek met een oude vriend zich voortzette, een Appelvink en even later een Wespendief boven het bos.
Een paar minuten later kwam er, op grote hoogte, vanuit het oosten, een roofvogel recht op mij af zeilen. De vogel leek zo groot als een kleine Buizerd. Door m’n kijker viel direct het enorme contrast op tussen de lichte voorvleugel en de donkere achter rand. Toen ik ook nog zag dat de roofvogel geen okselvlekken bezat, begon ik aan een Dwergarend te denken. Maar ja, een Dwergarend boven Veenklooster, dat zal toch wel niet…???
Ik kwam er al snel achter dat je niet gelijktijdig een goed telefoongesprek kunt voeren en een foto van een cirkelende roofvogel boven je hoofd kunt maken, dus kapte ik de conversatie wat ongelukkig af.
Voordat de vogel in glijvlucht ging en wederom in oostelijke richting uit het zicht verdween, lukte het mij twee matige plaatjes te schieten.
Wegens de felle zon en de afwezigheid van een leesbril, kreeg ik de determinatie ter plaatse niet rond. Tijdens het afmaken van mijn rondje door het Veenkloosterbos en het doen van de boodschappen voor het avondeten, kreeg ik de vogel echter niet uit mijn hoofd. Thuisgekomen plaatste ik de foto’s dan ook snel op mijn pc. Ook na het raadplegen van mijn anwb vogelgids en het roofvogelboek van Benny Gensbol, kon ik niet anders dan concluderen dat mijn waarneming die van een lichte fase Dwergarend betrof! Dit werd binnen een paar seconden bevestigd nadat ik mijn foto’s via whatsapp deelde met wat vogelvrienden en de Top Of Holland groep.
Na het plaatsen van de foto’s op Waarneming.nl en de Dutchbirding site, mocht ik de rest van de middag felicitaties in ontvangst nemen van vogelaars uit het hele land.
Hier droomt iedere vogelaar van: zelf een zeldzame soort ontdekken!